Vad är en fiskeklubb?

Att dela ett intresse med andra personer i en klubb är knappast något ovanligt. Det är inget man måste sluta med när man vuxit upp, utan det finns många olika klubbar att vara aktiv i, även i vuxen ålder. Fiskeklubbar är ett bra exempel på en sådan klubb. Vanligaste åldern brukar vara medelåldern och uppåt och det är mest män som engagerar sig i fiskeklubbar.


I en fiskeklubb kan man bland annat utbyta erfarenheter och tips. Framför allt kan man åka och fiska tillsammans! Många uppskattar att kunna göra något socialt av sitt intresse, särskilt när det är en hobby man oftast utför själv. Det skapar en gemenskap.
Som klubb kan man också resa tillsammans. Det är mycket populärt, kanske för att det kan vara så att intresset inte delas av andra i familjen. Då kan man åka tillsammans med sin klubb istället för att avstå för att man inte vill åka ensam. Vissa klubbar kan även få andra medel ekonomiskt än deltagaravgifter, och då kanske klubbmedlemmar kan få möjlighet att åka på en resa de annars inte hade kunnat åka på.
Det finns en uppsjö av olika fiskeklubbar i Sverige. Om man är intresserad av att bli medlem i en fiskeklubb kan man förmodligen med en snabb koll hitta en klubb i närheten. Precis som jaktlag har gemensam mark brukar även fiskeklubbar ha sina fiskevatten. Så många är även med i fiskeklubbar för att få tillgång till att fiska i bra och närliggande vatten.


Många fiskeklubbar tävlar i fiske. Det finns allt ifrån tävling i pimpelfiske till mer privata evenemang där det exempelvis kan handla om att gissa hur många fiskar som kommer att fiskas upp under tävlingen. Det förekommer även fisketävlingar för barn, bland annat brukar många kommuner orda så kallade artjakter under somrarna. Då får barnen dokumentera och visa vilka fiskar de fått tag i under sommaren och den som har lyckats fiska upp flest olika arter vinner tävlingen. Det är en bra tävling på så sätt att barnen samtidigt lär sig om olika arter. Hur de ser ut, var de finns och kanske hur de smakar.


Barn och unga kan bli en naturlig del av en fiskeklubb om de har en verksamhet som riktar sig till dem, exempelvis fiskeskolor eller fiskekurser för barn och unga. Det är ett bra sätt att få unga intresserade och många ansluter sig sedan naturligt till klubbens verksamhet när de blivit lite äldre.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *