Upplev Sveriges härliga natur med fiske

Från Treriksröset i norr till Trelleborg i söder är Sverige ett oerhört vackert land. Oavsett årstid bjuder landet på storslagen natur med varierande terräng från vidsträckta slätter till höga berg och djupa dalar. Äldre tiders kulturer finns välbevarade i framförallt landsbygden även om framtidsvurmarna går hårt åt mot gammal arkitektur i storstäderna så kan man fortfarande vandra efter historiska gränder i till exempel Gamla Stan i Stockholm.


Sverige är en tummelplats för folk från världens alla hörn som attraheras till landet av olika anledningar. Svenskt mathantverk har fått ett uppsving av de senaste årens turism. Bär, svamp, fisk och kött av hög kvalitet, getostar och komjölk – gamla tiders mathantverk av syrat bröd och den världsunika surströmmingen; allt detta och mycket annat är vad som gör Sverige till ett allt intressantare matland för folk från hela världen.
Det går en trend av back-to-basic och slowliving genom Sverige vilket man märker bland annat på mathantverket och utbudet på Sveriges restauranger. Sverige är ett intressant land för omvärlden. Förr var landet främst framstående för sin skogsindustri och sina metaller men dessa industrier har alltså fått konkurrens från Turismen, vilket svenska politiker behöver ta i beaktande när det gäller svensk ekonomi. Man behöver prioritera jakten, fisket och bevarandet av Sveriges unika natur. Jakten lockar allt fler även av den inhemska befolkningen. Vår alldeles egna Zlatan har till exempel jägarexamen och har investerat i en jaktstuga i Jämtland, förutom att han även har en rekreationsplats i Åre för skidåkning och nöje. Så ser det ut. Jakten växer. Det ser man på det ökande antalet kurser som ges för jägarexamen. Det är även allt vanligare att kvinnor intresserar sig för jakt och evenemang för jaktintresserade kvinnor blir allt vanligare.


Mässor med inriktning på jakt och fiske finns över hela landet och lockar tusentals besökare varje år.
Till ytan är Sverige ett stort land och landet saknar egentligen ingenting av natur. Ända upp till den översta kröken av Bottniska viken och Östersjön kan man hitta fantastiska sandstränder. Utöver sol och bad erbjuder kustbanden runt landet även rikliga möjligheter till havsfiske och skärgårdsliv. Faran med att svensken är hemmablind ligger i att hon tillåter konkurrensen från den typ av industrier som är förödande för miljön och i förlängningen för turismen. Till exempel kan det vara ett okänt faktum att utländska företag undersökt möjligheterna att bryta metaller runt Kebnekaise. Man har även planer på att bryta Uran i trakterna av Oviksfjällen. Den här typen av industri är ingenting som landets invånare tjänar på, tvärtom. Skadorna på jaktmarker, fiskevatten och miljö kan däremot skada svensk ekonomi eftersom turismindustrin kommer ta skada.


Även jägarna har reagerat på 2017-års tilldelning när det gäller antalet älgar som får skjutas under älgjakten. 2017 får 80,000 älgar skjutas. Det är skogsindustrin som ligger bakom tilldelningen. De anser att älgen är ett skadedjur som äter upp skogsplantor och gör skador på träden. Men älgen var först i skogen. Försvinner älgen så försvinner jakten. Detta börjar nu jägarna få upp ögonen för. Även den övriga befolkningen behöver reagera.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *